Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PODSUMOWANIE XX SEZONU W SKOKACH NARCIARSKICH
Kto się ceni - ten się leni... Tak śpiewa znany polski zespół muzyczny, natomiast w skokach narciarskich haxball, jeśli ktoś chce zostać docenionym, na lenistwo na. pewno nie może sobie pozwolić. Doskonale wiedzą o tym zawodnicy, którzy wzięli udział w jubileuszowym, 20. sezonie Pucharu Świata. Sezon pełen turniejów, z Zimowymi Igrzyskami Olimpijskimi na czele. W tej kampanii, która w pewien sposób zakończyła dekadę zmagań na naszym forum. Pewnie te ponad cztery miesiące walki wielu zawodników wyczerpały, bo jednak sezon olimpijski niesie ze sobą najwięcej zawodów. Jednak radość, którą przynoszą poszczególne imprezy, poszczególne konkursy, konkretne pojedyncze skoki, jest warta wielu poświęceń. Co wydarzyło się w tym, zakończonym już sezonie? Przypomnijmy sobie w naszym co sezonowym podsumowaniu. 
Tradycyjny schemat, tradycyjnie:
Miłej lektury!

1.Lillehammer:  
Podium: 1.Franc, 229-652, 3.Justyna. Najdłuższy skok: Franc - 142.0 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: Franc
Podium: 1.Franc, 2.nigthmaregamer, 3.Justyna. Najdłuższy skok: Justyna, nigthmaregamer - 143.0 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: Franc
2.Falun & Kuusamo:  
Podium: 1.229-652, 2.Franc, 3.Siatko Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 136.0 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.229-652, 2.Robek, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: 229-652 - 143.0 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: Robek
Podium: 1.229-652, 2.cLouxXx, 3.Justyna. Najdłuższy skok: Justyna - 142.0 m. Liczba zawodników: 14.  ZAWODNIK DNIA: Justyna
3.Wisła:  
Podium: 1.Robek, 2.229-652, cLouxXx Najdłuższy skok: 229-652, cLouxXx - 135.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: Robek
Podium: 1.Siatko, 2.229-652, nightmaregamer. Najdłuższy skok: Matelski - 136.0 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: Siatko
4.Lake Placid:  
Podium: 1.229-652, 2.cLouxXx, Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: GetVacced - 131.5 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.GetVacced, 2.nightmaregamer, 3.229-652. Najdłuższy skok: nightmaregamer, GetVacced - 131.5 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: GetVacced
5.Engelberg:  
Podium: 1.nightmaregamer, cLouxXx, 3.229-652. Najdłuższy skok: nightmaregamer - 143.0 m. Liczba zawodników: 9.  ZAWODNIK DNIA: nightmaregamer
Podium: 1.Justyna, 2.cLouxXx, 3.nigthmaregamer. Najdłuższy skok: nightmaregamer, Justyna - 142.5 m. Liczba zawodników: 13.  ZAWODNIK DNIA: Justyna
6.Oberstdorf & Garmisch-Partenkirchen:  
Podium: 1.nightmaregamer, 2.229-652, Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: nightmaregamer, cLouxXx, Anders Jacobsen - 140.5 m. Liczba zawodników: 18.  ZAWODNIK DNIA: nightmaregamer
Podium: 1.229-652, 2.GetVacced, 3.Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: 229-652 - 143.0 m. Liczba zawodników: 16.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
7.Innsbruck & Bischofshofen:  
Podium: 1.Justyna, 2.cLouxXx, 3.nightmaregamer. Najdłuższy skok: nightmaregamer, Justyna - 137.0 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: Justyna
Podium: 1.Justyna, 2.cLouxXx, 3.229-652. Najdłuższy skok: Justyna - 147.0 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: Justyna
8.Zakopane:  
Podium: 1.229-652, 2.Anders Jacobsen, 3.Robek. Najdłuższy skok: nightmaregamer - 141.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
Podium: 1.nightmaregamer, 2.229-652, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: Justyna - 141.0 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: nightmaregamer
9.Sapporo:  
Podium: 1.229-652, 2.Justyna, 3.Panker95. Najdłuższy skok: 229-652, Justyna - 140.5 m. Liczba zawodników: 7.  ZAWODNIK DNIA: Panker95
Podium: 1.229-652, 2.Justyna, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: 229-652 - 140.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: cieslok002
10.Oberstdorf (MŚwL):  
Podium: 1.229-652, 2.GetVacced, 3.cieslok002. Najdłuższy skok: 229-652, Donald Trump - 237.0 m. Liczba zawodników: 16.  ZAWODNIK DNIA: GetVacced
Podium: 1.Norwegia, 2.Słowenia, 3.Szwecja. Najdłuższy skok: 229-652 - 237.0 m. Liczba zawodników: 15 (4.)  ZAWODNIK DNIA: GraSSo'
11.Willingen:  
Podium: 1.Słowenia, 2.Szwecja, 3.Francja. Najdłuższy skok: 229-652 - 149.5 m. Liczba zawodników: 8 (3.)  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.229-652, 2.nightmaregamer, 3.Justyna. Najdłuższy skok: 229-652 - 150.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: 229-652
Podium: 1.229-652, cLouxXx, 3.Justyna, Anders Jacobsen. Najdłuższy skok: Anders Jacobsen - 149.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: Anders Jacobsen
12.Predazzo (ZIO):  
Podium: 1.Donald Trump, 229-652, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: Donald Trump, 229-652, cLouxXx, GraSSo' - 109.5 m. Liczba zawodników: 15.  ZAWODNIK DNIA: Donald Trump
Podium: 1.Panker95, 2.Matelski, 3.nigthmaregamer. Najdłuższy skok: Paner95, Matelski, GetVacced, nigthmaregamer, cieslok002, Donald Trump - 144.5 m. Liczba zawodników: 13.  ZAWODNIK DNIA: Panker95
Podium: 1.Szwecja, 2.Słowenia, 3.Norwegia. Najdłuższy skok: GraSSo', GetVacced, cieslok002 - 144.5 m. Liczba zawodników: 15 (4.)  ZAWODNIK DNIA: cieslok002
13.Tauplitz (loty):  
Podium: 1.cieslok002, 2.229-652, 3.GetVacced. Najdłuższy skok: Robek, cieslok002 - 234.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: cieslok002
Podium: 1.jarek21cr, 2.cLouxXx, 3.Panker95. Najdłuższy skok: jarek21cr, cLouxXx - 235.0 m. Liczba zawodników: 16.  ZAWODNIK DNIA: jarek21cr
14.Lahti:  
Podium: 1.cieslok002, 2.Justyna, 3.229-652. Najdłuższy skok: cieslok002 - 133.5 m. Liczba zawodników: 12.  ZAWODNIK DNIA: cieslok002
Podium: 1.Donald Trump, 2.cieslok002, 3.Justyna. Najdłuższy skok: Donald Trump - 133.5 m. Liczba zawodników: 15.  ZAWODNIK DNIA: Donald Trump
15.Trondheim & Oslo:  
Podium: 1.cLouxXx, GraSSo', 3.229-652. Najdłuższy skok:  cieslok002 - 145.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: GraSSo'
Podium: 1.Donald Trump, 2.Anders Jacobsen, 3.Justyna. Najdłuższy skok: Donald Trump - 144.5 m. Liczba zawodników: 13.  ZAWODNIK DNIA: Donald Trump
Podium: 1.Justyna, 2.229-652, nightmaregamer. Najdłuższy skok: nightmaregamer, Siatko - 136.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: Justyna
16.Vikersund (loty):  
Podium: 1.229-652, cLouxXx, 3.Justyna. Najdłuższy skok: 229-652 - 246.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: cLouxXx
Podium: 1.Justyna, 2.cLouxXx, Fenix600 Najdłuższy skok: cLouxXx - 243.5 m. Liczba zawodników: 11.  ZAWODNIK DNIA: Fenix600
17.Planica (loty):  
Podium: 1.Luki, 2.Fenix600, 3.229-652. Najdłuższy skok: Fenix600, Luki - 247.5 m. Liczba zawodników: 8.  ZAWODNIK DNIA: Luki
Podium: 1.Luki, 2.229-652, 3.cLouxXx. Najdłuższy skok: 229-652, nightmaregamer - 248.0 m. Liczba zawodników: 10.  ZAWODNIK DNIA: Luki

Dwudziesty jubileuszowy zaczął się spodziewanie, bo 229-652 od początku pokazał kapitalną dyspozycję, a jednocześnie zaskakująco - za sprawą Franca, który przez pierwsze trzy konkursy zgromadził aż 280 punktów i prowadził w klasyfikacji generalnej. Jednak, jak to często miało miejsce w przypadku tego gracza, z dużej chmury mały deszcz, gdyż przez znamienitą większość sezonu Franc nie pojawiał się na zawodach. Do Cyferka próbowali zbliżać się Justyna, cLouxXx i nightmaregamer. Ciężko jednak mówić tu o jakiejś zaciętej walce, albowiem 229-652 w III periodzie (przypominamy, że I i II period zaliczane są do LGP) zgromadził aż 8 podiów, z czego aż pięciokrotnie triumfował. Pierwszym poważnym dla niego sprawdzianem okazał się Turniej Czterech Skoczni. Na niemieckiej części nie miał zbyt wielu problemów, aby dwukrotnie stanąć na podium - na Schattenbergschanze, czyniąc to po raz 150-ty w karierze. Takim samym rezultatem popisał się wracający do rywalizacji po początkowych absencjach, Anders Jacobsen. Dobrą passę podtrzymał także nightmaregamer, który zatriumfował w Oberstdorfie. Rywalizacja zaczęła być znacznie bardziej ciekawa w Austrii, gdzie kapitalnie spisywała się Justyna - dwukrotnie wygrywając zawody. Dla całej imprezy kluczowy okazał się Innsbruck - tam z gry o Złotego Orła wypadli chociażby Anders, GraSSo' czy Matelski. Nieco słabszy występ 229 na Bergisel sprawił, że przed ostatnim konkursem jego przewaga nad nightmaregamerem i Justyną wynosiła - bagatela! - 1.0 punkt. W kapitalnym pojedynku lepsza okazała się Justyna, która na skoczni im. P.Ausserleitnera spisywała się fenomenalnie - tym bardziej ten triumf jest szczególny, gdyż obiekt ten uznawany jest za królestwo 229-652. Cyferek ostatecznie przegrał rywalizację w Turnieju o trzy punkty, a podium uzupełnił nightmaregamer. Wśród ciekawostek turniejowych zapisał się GetVacced, który stanął na konkursowym podium TCS po raz pierwszy od sześciu lat. To, co miało miejsce w następnych tygodniach nazwać można: walec drogowy - model 229-652. Cztery konkursy, cztery podia, trzy zwycięstwa - w Zakopanem i w Sapporo. Jedynie nightmare'owi udało się ograć go jednorazowo na Wielkiej Krokwi. Na tymże obiekcie 50-te podium w Pucharze Świata zanotował cLouxXx. Na Mistrzostwa Świata w lotach narciarskich w Oberstdorfie, 229-652 jechał jako jednoznaczny faworyt. Efekt? Prowadzenie po każdej z czterech serii konkursowych i pewna wygrana. Co ciekawe, najbliżej Cyferka przez dwa dni był GetVacced, który po pierwszym dniu nawet prowadził z nim ex equo. Finalnie weteran narciarskich obiektów cieszył się ze srebrnego medalu. Brąz przypadł innej legendzie, cieslokowi002. Medalistów drużynówki znaliśmy już na starcie, bo wśród skromnej, cztero drużynowej obsady, tylko trzy drużyny zjawiły się w komplecie. Jednak walka pomiędzy nimi była niezwykle zacięta. Po I turze zmagań Słoweńcy wyprzedzali Norwegów... o 1.5 punktu. Trzecia Szwecja traciła do liderów niewiele więcej, bo pięć. W finale jednak więcej argumentów mieli Norwegowie, którzy zwyciężyli ze Słoweńcami o 15 ,,oczek", a ze Szwedami o 26 punktów. Francuzi tego dnia nie popisali się niczym spektakularnym. Raptem jeden tydzień zmagań pucharowych mieli po drodze na Igrzyska Olimpijskie w Mediolanie zawodnicy. Ostateczny trening przed igrzyskami pewnie wygrał 229-652, który triumfował w obu konkursach, w niedziele czyniąc to na spół z cLouxXxem. Impreza sezonu wyszła w iście włoskim stylu, a najlepszym tego przykładem było oddanie skoczni do użytku tuż przed startem tej imprezy. Jednak żałować nie było czego, bo zawodnicy świetnie się odnaleźli na zmodernizowanym obiekcie Trampolino dal Ben. Na normalnej skoczni nie zawiedli faworyci. Po walce na żyletki, ze złoto cieszył się wielki faworyt, 229-652. Jednak nie sam stanął tego dnia na pierwszym stopniu podium, gdyż identyczne odległości tego dnia wykręcił powracający, po latach zesłania, na szczyt Donald Trump. Brązowy medal wywalczył cLouxXx. Skocznia duża przyniosła niespodzianki. Najlepszy na niej okazał się Panker95, a tuż za nim uplasował się Matelski. Trzecia lokata nightmaregamera nie była zaskoczeniem. Cała trójka była wyraźnie lepsza od pozostałych. Rywalizacja drużynowa miała podobny scenariusz do tej z MŚwL w Niemczech. Francuzi w osłabieniu, nie liczyli się w walce. Norwegowie za sprawą buli Andersa Jacobsena zaprzepaścili szansę na czwarty tytuł mistrzów olimpijskich z rzędu. Wyrównana walka w I serii pomiędzy Szwedami i Słoweńcami ostatecznie zakończyła się bezsprzecznym triumfem Skandynawów. Z Włoch zawodnicy udali się do pobliskiej Austrii, gdzie odbyły się pierwsze w sezonie zawody Pucharu Świata w lotach. Swój jubileusz - 100-tny konkurs w karierze, obchodził wówczas Donald Trump. Na Kulm zatriumfowali norwescy weterani: cieslok002 oraz jarek21cr - dla którego był to pierwszy start w kampanii 2024/25. Przejaw wysokiej formy pierwszy z nich pokazał tydzień później w Lahti, gdzie wygrał oraz był drugi. Triumfem w jednym z konkursów popisał się mistrz olimpijski, Donald Trump. Wyjątkowe były to zawody dla 229-652, który zaliczył swój 350. start w PŚ. Podczas norweskiego cyklu Raw Air najlepiej dysponowani byli: 229-652, cLouXx oraz Justyna. Szczególnie jedyna w stawce przedstawicielka płci żeńskiej dała pokaz umiejętności, dwukrotnie wygrywając oraz dwukrotnie zajmując trzecie miejsce. Jednak jak to zwykle bywa... wygrana wpadła w ręce Cyferka, który de facto w Trondheim zaliczył najsłabszy występ w sezonie - 8. lokata. Podczas lotów na Vikersundbakken najdalej latał cLouxXx, który zgromadził łącznie 180 punktów, co pozwoliło mu na prowadzenie w KG lotów. Finał rywalizacji w Planicy wiązał się tylko z walką o Małą Kryształową Kulę, bo jej wersja mateczna już wiele konkursów wcześniej została przypisana do 229-652. Dwa dni zmagań to sporo dalekich lotów za 240. metr. Kilku zawodników poprawiło swoje rekordy życiowe, np. Luki - 247.5 metra. Śmiało można powiedzieć, że to właśnie on niespodziewanie skradł pokaz, wygrywając oba konkursy. Drugą sensacją lotów okazał się Fenix600, który powtórzył wynik z Vikersund, zajmując drugą lokatę. Mimo że w bezpośrednim pojedynku 229 był lepszy dwa razy od cLouxXxa, tak finalnie Norwegowi udało się obronić prowadzenie w klasyfikacji generalnej lotów. Podium uzupełniła Justyna. Kolejny sezon dominacji, prawdopodobnie jednej z największej w historii. Jak to mawiał poeta: sky is the limit...
WYNIKI:
I.PUCHAR ŚWIATA: 
1.229-652
2.Justyna
3.cLouxXx
[Obrazek: 9EjGYUf.png]

II.PUCHAR ŚWIATA  W LOTACH NARCIARSKICH:
1.cLouxXx
2.229-652
3.Justyna
[Obrazek: JQ3fM2F.png]

III.TURNIEJ CZTERECH SKOCZNI:  
1.Justyna
2.229-652
3.nightmaregamer
[Obrazek: CoK1Z8l.png]
IV.MISTRZOSTWA ŚWIATA W LOTACH NARCIARSKICH:
1.229-652
2.GetVacced
3.cieslok002
[Obrazek: HrEMwe1.png]
----------------------------------------------------------------------------------------------
1.Norwegia
2.Słowenia
3.Szwecja
[Obrazek: MKyBQ2b.png]
V.ZIMOWE IGRZYSKA OLIMPIJSKIE:
1.229-652
1.Donald Trump
3.cLouxXx
[Obrazek: iN3KkgJ.png]
------------------------------------------------------------------------
1.Panker95
2.Matelski
3.nightmaregamer

[Obrazek: rUpMmWh.png]

-------------------------------------------------------------------------------
1.Szwecja
2.Słowenia
3.Norwegia
[Obrazek: K7l4ttH.png]

VI.RAW AIR:
1.229-652
2.cLouxXx
3.Justyna
[Obrazek: zqksCRm.png]

Statystki i rekordy:
- Najwięcej razy na podium: 
229-652 - 25 razy 
- Najwięcej zwycięstw w konkursach PŚ: 229-652 - 12 razy
- Najdłuższa passa zwycięstw w konkursach PŚ: 229-652 - 4 konkursy
- Najdłuższa seria miejsc na podium w konkursach PŚ:
 229-652 - 8 konkursów
- Najwięcej miejsc na podium bez wygranej:Anders Jacobsen - 6 razy (cztery drugie i dwa trzecie miejsca)
- Największa przewaga punktowa zwycięzcy nad drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 7.5 pkt - 229-652 nad nightmaregamerem, Willingen; Luki nad Fenixem600, Planica
- Najmniejsza przewaga punktowa zwycięzcy na drugim miejscem w pojedynczych zawodach: 0.5 pkt - Franc nad nightmaregamerem, Lillehammer; 229-652 nad Robkiem, Kuusamo; 229-652 nad cLouxXxem, Kuusamo; nightmaregamer nad 229-652 oraz Andersem Jacobsenem, Oberstdorf; Justyna nad cLouxXxem, Innsbruck; nightmaregamer nad 229-652, Zakopane; jarek21cr nad cLouxXem, Tauplitz; Justyna nad 229-652 oraz nightmaregamerem, Oslo; 
- Liderzy klasyfikacji generalnej Pucharu Świata: Franc - (3 konkursy), 229-652 (30 konkursów)
- Na podium stało łącznie: 16 zawodników
- Udział wzięło: 33 zawodników 
- Punktowało: 31 zawodników
- Najwięcej startów: 229-652 - 32 na 32 możliwe
- Liczba buli konkursowych we wszystkich turniejach: 51
- Liczba skoków konkursowych we wszystkich turniejach: 851

NAGRODY I ODZNACZENIA:
1.ZAWODNIK SEZONU: 229-652
2.ODKRYCIE SEZONU: Justyna
3.ROZCZAROWANIE SEZONU: Robek
4.KAPITAN SEZONU: 229-652 - Szwecja
5.SKOK SEZONU: 229-652 - 10074.0 m
6.MVP ZIO: 229-652
7.MVP MŚWL: 229-652

WYWIADY:
(zachowano oginalną pisownię)
229-652 (zwycięzca Pucharu Świata, drugi zawodnik Pucharu Świata w lotach, drugi zawodnik Turnieju Czterech Skoczni, mistrz świata w lotach, brązowy medalista mistrzostw świata w lotach w drużynie, mistrz olimpijski na skoczni normalnej, mistrz olimpijski w drużynie, zwycięzca Raw Air) 
AJ: Zwycięzca Pucharu Świata 2024/25, 229-652 jest z nami.
229: Witam serdecznie! Warto podkreślić, że pięciokrotnego zwycięzcy Pucharu Świata, przy okazji pobiłem Mattiego Nykaenena i Adama Małysza!
AJ: To prawda. Śrubujesz ten rekord wygranych Kryształowych Kul - ciężko sobie wyobrazić, że ktoś będzie w stanie go pobić. Na początek jednak proste (być może) pytanie: czy to był Twój najlepszy sezon w karierze?
229: Mimo, że końcówką sezonu nie podkreśliłem swojej dominacji, to mogę stwierdzić, że ten sezon był fenomenalny i najlepszy w mojej karierze. Zdobyłem w końcu złoty medal olimpijski w Predazzo, jest to dla mnie duże osiągnięcie, a poza tym przecież zostałem Mistrzem Świata w lotach narciarskich oraz wygrałem norweski talerz, czyli RAW Air. Nie wiem czy udało mi się pobić rekord punktów w końcowej klasyfikacji Pucharu Świata, jednak spokojnie zwyciężyłem Kryształową Kulę bez żadnych większych wysiłków, bo nie ma co ukrywać, że obecni rywale nie są na moim poziomie i dużo im brakuje aby zagrozić mi w walce o najwyższe cele. Jestem bardzo zadowolony z tego sezonu i mogę powiedzieć, że jestem najlepszym zawodnikiem 10-lecia forum.
AJ: Do pobicia rekordu punktów, który należy do Ciebie, brakło raptem 25 ,,oczek", ale jeśli chodzi o całość kariery, to w Planicy przekroczyłeś 20 000 punktów. Przed Tobą tylko norweski weteran. Wiem, że patrzysz na te statystyki - już udało Ci się go przebić pod kątem ilości wygranych konkursów PŚ, teraz jeszcze tylko została ilość podiów konkursowych i punkty w całej karierze. Myślisz, że jest to w Twoim zasięgu?
229: Zależy jak to się potoczy, wątpię abym w lato miał czas na skakanie, frekwencja wtedy jest mała, więc Anders może mi odlecieć w podiach konkursowych. Bardzo mi zależało aby w tym sezonie pobić wynik Andersa lub zbliżyć się do niego, mniej więcej to osiągnąłem, ale powątpiewam że uda się końcowo mi to osiągnąć. Nie zwracałem uwagi na statystykę punktów w całej karierze i raczej nie chcę się na tym skupiać, postaram się pewnego dnia przebić Andersa w podiach i czołować w tej statystyce - chociaż na jakiś czas.
AJ: To byłoby takiej potwierdzenie tego samozwańczego, póki co, tytułu najlepszego zawodnika dekady. Teraz podsumujmy ten sezon. Pierwszy raz w karierze sięgnąłeś po złoto olimpijskie, od razu dwukrotnie. To najcenniejsza zdobycz tego sezonu?
229: Jak najbardziej, od dawna gdzieś tam chciałem zdobyć złoto olimpijskie i cieszę się bardzo że udało mi się to zrobić indywidualnie, bo uważam że wynik indywidualny jest cenniejszy niż drużynowy. Bądź cokolwiek jestem zadowolony też z mojej ekipy, stworzyłem mocną drużynę Szwecji i udało nam się spokojnie zdobyć złoty medal na Igrzyskach. Niestety nie udało się to podczas imprezy w Oberstdorfie, ale każdemu zdarza się słabszy dzień, a i tak skończyliśmy z brązowym medalem, więc nie byliśmy całkowicie przegrani.
AJ: Jak już mówisz o kolegach z drużyny, to można analogię poczynić do Austriaków, którzy zajęli całe podium. Wam się jednak nie udało, gdyż cLouxXx miał bardzo dobrą końcówkę, podczas gdy nightmaregamer wyraźnie cieniował. Trzeba też zaznaczyć, że cLouxXx odpuścił z Was najwięcej zawodów. Gdyby nie to, to on byłby Twoim największym rywalem w walce o wygraną?
229: Niestety nie miałby jakichkolwiek szans o wygraną w Pucharze Świata. Zawsze można gdybać, co gdyby on skakał częściej, co gdyby to i tamto, nie ma co gdybać, po prostu uważam że i tak by przegrał z dość sporą stratą do mnie. Przed sezonem uważałem, że nightmaregamer będzie mi mógł sprawić jakieś problemy, ale niestety skakał na trochę słabszym poziomie czasami, przez co skończył poza TOP 3 generalki. Zaskakująco Franc na początku sezonu dzielnie walczył ze mną, ale z Francem jak to z Francem, przestał skakać i nic z tego nie wyszło.
AJ: Do pełni szczęścia brakło tylko Małej Kryształowej Kuli? Raptem 5 punktów więcej miał właśnie cLouxXx.
229: No pojawił się przez chwilę mały niedosyt, bardziej wkurzyłem się że znikąd jakiś Luki się pojawił i wygrał 2 konkursy z rzędu, gdy wcześniej zawsze skakał na słabym lub średnim poziomie. Uważam jednak że tyle już osiągnąłem, że nie muszę myśleć o porażce w Pucharze Świata w lotach, tylko cieszyć się swoimi sukcesami w Pucharze Świata czy na Igrzyskach Olimpijskich.
AJ: Najtrudniejszy moment tego sezonu?
229: Nie miałem trudnych momentów, jedynie pod koniec sezonu pojawiło się zmęczenie już, ale zawsze prezentowałem wysoki poziom i nie mogę mówić o kryzysach i trudnych momentach, jestem zadowolony i cieszę się że mogłem pokazać swoje wysokie umiejętności podczas tego Pucharu Świata.
AJ: Który konkurs najbardziej Ci zapadnie w pamięć? konkurs pucharowy mam na myśli.
229: Konkurs olimpijski z normalnej skoczni, wytrzymałem presję w drugiej serii i zdobyłem złoty medal, to było niesamowite uczucie. Dla takich momentów warto brać udział w zawodach i walczyć o najwyższe cele, takie coś mógłbym powtarzać co weekend. W Pucharze Świata nie mam takiego konkursu, jedynie moją bardzo wysoką formę po przegranym Turnieju Czterech Skoczni, wygrywałem prawie co każdy konkurs.
AJ: Czy z takiego sezonu możesz wyciągnąć jakieś wnioski? Takie, których wcześniej byś się nie spodziewał.
229: Nie wyciągnąłem żadnych wniosków po tym sezonie, spełniłem swoje cele dotyczące imprez mistrzowskich, więc jedynie co mogę powiedzieć "Nie przestawaj dążyć do swoich celów", jestem dominatorem, legendą i najlepszym skoczkiem, egoizm u mnie jest duży co poprawia moją pewność siebie na skoczni i skaczę lepiej.
AJ: Teraz pora na odpoczynek?
229: Teraz pora na ogromny odpoczynek, zobaczymy czy wrócę w sezonie 2025/26, jeśli chęci i czas będzie, to z chęcią powalczę o szóstą Kryształową Kulę. Teraz jednak w głowie mam tylko przerwę od skakania, która jest zasłużona i bardzo potrzebna.
AJ: W takim razie, udanego urlopu. Dziękuję za rozmowę i za ten sezon. Kapitalny sezon w Twoim wykonaniu. Oglądać takiego zawodnika w akcji, to naprawdę duża przyjemność, 229. Gratulacje!
229: Dziękuję uprzejmie! Do usłyszenia!

Justyna (2. miejsce w Pucharze Świata, 3. miejsce w Pucharze Świata w lotach, zwycięzca Turnieju Czterech Skoczni, mistrz olimpijski w drużynie, brązowy medalista mistrzostw świata w lotach, 3. miejsce w Raw Air)
AJ: Tak udanego debiutanta nie było dawno w Pucharze Świata - Justyna. Gratulacje! Świetny sezon.
J: Dziękuję bardzo. Rzeczywiście to był dobry sezon.
AJ: Po udanym LGP spodziewaliśmy się dobrego występu, ale to przeszło oczekiwania. Za sobą zostawiłaś takich zawodników jak cLouxXx, nightmaregamer, Anders Jacobsen. Jak udało Ci się utrzymać tak wysoki poziom przez cały sezon?
J: Po prostu koncentrancja i upór w dążeniu do celu. Choć I tak nie obyło się bez potknięć. Od początku założyłam sobie, że moim celem jest podium PŚ na koniec sezonu. Najsłabszy okres to chyba początek sezonu, gdy uczyłam się ligi.
AJ: Co była dla Ciebie najtrudniejsze?
J: Przyzwyczajenie się do wszesnych pór konkursów ?
AJ: Masz na myśli te wieczorne czy okazjonalne poranne jak w Sapporo czy Planicy?
J: Te wieczorne. Te okazjalne nie są zazwyczaj problemem, choć np wiedziałam że nie przystąpię do konkursu w Planicy z racji pory, więc musiałem zadbać podczas RAW Air o odpowiednią przewagę nad Clouxxxem
AJ: To będzie ciekawe: które trofeum tego sezonu jest dla Ciebie najbardziej satysfakcjonujące?
J: Wygrana w TCS oczywiścieSmile
AJ: 16 podiów w całym sezonie. Tylko 229-652 był lepszy. Był taki moment w tym sezonie, że pomyślałaś sobie, że jesteś w stanie go dogonić?
J: Szczerze to nie. Skupiona byłam  na osiągnięciu podium a potem na obronie 2 miejsca. Miejsce pierwsze nie było do zdobycia. Od początku było ono zarezerwowane dla najlepszego skoczka w historii.
AJ: Myślisz, że współpraca z nim pozwoli Ci wejść na jeszcze wyższy poziom? Czy raczej Cyferek nie zdradza swoich patentów?
J: Myślę, że pozwala wchodzić na wyższy poziom. Może niekoniecznie zdradza wszystkie swoje patenty, ale jednak gdy taki zawodnik zaprasza Cię do współpracy to jest to dodatkowa mobilizacja i chęć pokazania się z jak najlepszej strony. Współpraca z Nightmaregamer'em również jest dla mnie bardzo ważna.
AJ: Jako jedyna kobieta w stawce byłaś obiektem zainteresowania nie tylko publiczności, ale także i innych zawodników. Czy scysje z poszczególnymi graczami mocno wpłynęły na Ciebie i Twoją formę?
J: Na moją formę to raczej nie. Nie dostrzegam zależności. Natomiast wpłynęły na pewno na atmosferę rywalizacji i odbierały część radości z osiąganych wyników. Przez te scysje wyrobiłam sobie zdanie na pewne tematy , jak i również mogą mieć znaczenie dla mojej przyszłości na SNH
AJ: W tym sezonie najsłabiej Ci poszło indywidualnie na impezach głównych: igrzyskach i MŚ w lotach. Zjadła presja?
J: Presja raczej nie.. choć oczywiście chciałam zaprezentować się jak najlepiej. Na MŚ w lotach miałam problemy pozasportowe i gdzieś ten timing mistrzostw świata nie byl dla mnie korzystny. Na igrzyskach nie udało się zdobyć medalu indywidualnie, ale miejsca które zajęłam były wysokie, więc byłam zadowolona.
AJ: Całkiem dobrze Ci poszło także na konkursach w lotach. Ustanowiłaś bardzo dobry rekord życiowy - 245.5 metra w Planicy, choć to w Vikersund dwukrotnie stałaś na podium. Lepiej się czujesz na mamutach czy pozostałych skoczniach?
J: Nie uważam się za wybitnego lotnika. Raczej nie osiągałam nigdy sukcesów na skoczniach mamucich. Ale nie ulega wątpliwości , że skocznię w Vikersund po prostu lubię ?
AJ: Co zrobiło na Tobie największe wrażenie w tym sezonie, a co rozczarowało?
J: Największe wrażenie..  hmm.. chyba ja sama zrobiłam na sobie. Nie spodziewałam się , że w debiutanckim sezonie tyle osiągnę. A rozczarowanie ? Zdecydowanie postawa pewnych skoczków, ktora nie miała nic wspólnego z zasadami fair play i szacunkiem do przeciwnika.
AJ: Poprzeczka zawieszona dosyć wysoko - już teraz będziesz zaliczana do grona faworytów w następnych kampaniach. Myślisz, że uda się utrzymać taki poziom?
J: Zrobię wszystko, by taki poziom utrzymać. Jestem w stanie to zrobić. Oczywiście o ile w następnych kampaniach wystąpię.
AJ: Są plany, aby odpuszczać?
J: Tak, są.
AJ: Czym spowodowane?
J: Przede wszystkim od atmosfery na forum i podczas konkursów. Rywalizacja sportowa jest oczywiście kluczowa ale dobra zabawa i radość że skakania nie mniej.
AJ: W takim razie, życzymy, aby atmosfera się poluzowała, a skoki sprawiały jeszcze większą frajdę. Dziękuję Ci za rozmowę, Justyna. Wszystkiego dobrego!
J:

GetVacced (wicemistrz świata w lotach, wicemistrz świata w lotach w drużynie, wicemistrz olimpijski w drużynie)
AJ: Sezon 2024/25 zakończony. W jakim nastroju kończy go GetVacced?
G: Witam wszystkich czytelników. Kończę sezon dosyć mocno zmieszany, z jednej strony dojechałem z formą na najważniejsze imprezy (co było moim celem), natomiast z drugiej strony forma po Igrzyskach Olimpijskich z mojej strony była tragiczna i odebrała chęci do skakania.
AJ: W tej kampanii udało Ci się sięgnąć po takie nagrody jak: srebrny medal igrzysk olimpijskich z drużyną oraz dwa srebrne medale MŚ w lotach w Oberstdorfie, z czego jeden również z ekipą Słowenii. Taki wyniki oceniasz za satysfkacjonujące czy może z zzasem jednak jest przekonanie, że można było wyciągnąć więcej?
G: Zdecydowanie można było wyciągnąć więcej, w szczególności z Igrzysk Olimpijskich. Jeżeli chodzi o MŚwL to uważam że trafiłem tam z najwyższą formą w sezonie i zabrakło jednego lepszego skoku, żeby pokonać 229-652, w drużynie co prawda jedna próba nie była wybitna z mojej strony ale ona i tak nic nie zmieniła, na IO w szczególności szkoda mi drugiego skoku w drugiej serii konkursu na skoczni dużej, tam była spora szansa na medal, no ale taki jest sport. Reasmując, jestem zadowolony, satysfakcjonują mnie te wyniki, ale wiem, że stać było mnie na więcej.
AJ: W Pucharze Świata sinusoidalne wyniki. 14 razy kończyłeś w pierwszej ,,10-tce", ale aż 7 w drugiej. Do tego dołożyłeś trzy podia konkursowe. Czego brakowało w pojedynczych zawodach? Regularnego rytmu?
G: Statystycznie moje wyniki wyglądałyby jeszcze lepiej, gdyby nie dołek w który wpadłem po MŚ, ale nawet wyjmując te wyniki faktycznie wygląda to jak sinusoida, zabrakło.. hm, w sumie nie wiem. Być może właśnie regularnego rytmu, ale w negatywnym tego słowa znaczeniu, bo paradoksalnie gdy odpuszczałem połowę konkursów to byłem wysoko, a gdy ciągnąłem serię "regularnie" to pojawiły się gorsze wyniki
AJ: Nie było Cię w Lillehammer, Sapporo, Falun, Wiśle oraz Planicy. Którego odpuszczonego konkursu żałujesz najbardziej?
G: Zdecydowanie Planicy, bo moja życiówka z 2017r wygląda po prostu śmiesznie patrząc na to jakie lotnicze umiejętności posiadam
AJ: Ostatecznie sezon kończysz na siódmym miejscu w ,,generalce" - myślisz, że jesteś w stanie przebić ten wynik? Przed Tobą byli tylko ci zawodnicy, którzy rzadko kiedy odpuszczają jakieś zawody.
G: W tym sezonie nie dało się wyciągnąć więcej z moją regularnością co do startu, ale ogólnie uważam swój potencjał na poziomie TOP5, także tak, uważam, że w przyszłym sezonie przebiję ten rezultat
AJ: Który konkurs tego sezonu uważasz za najlepszy w swoim wykonaniu?
G: Mam dylemat pomiędzy Lake Placid (konkurs drugi) a MŚwL, ale chyba jednak wybieram MŚWL - impreza mistrzowska, każdemu na niej zależało, a ja oddałem 4 bardzo dalekie i dobre próby
AJ: Patrząc na resztę stawki - 229-652 absolutna dominacja. Spodziewałeś się, że będzie to wyglądać w taki sposób? Tak naprawdę, tylko w jednym konkursie olimpijskim na skoczni dużej oraz w drużynówce na lotach mu się nie powiodło.
G: Przyznam się szczerze, że spodziewałem się, że 229 obroni KK i raczej zgarnie większość medali, jedyną osobą która na dłuższą metę mogłaby się mu postawić był Donald Trump ale niestety kłopoty zdrowotne i brak pasji uniemożliwiły mu regularne starty
AJ: Na czym polega jego fenomen?  Żaden z zawodników nie potrafi wejść na taki poziom w Pucharze Świata. A jemu udaje się to już kolejny sezon.
G: Po prostu lata regularnego skakania, skoki haxballowe są na tyle prostą grą, że wystarczy opanować odpowiednią technikę i tak naprawdę działa ona na każdej skoczni, ale żeby nie było, że umniejszam cyferkowi, tak uważam że jest bardzo odporny psychicznie jak na swój wiek, tak naprawdę w każdym momencie gdzie jest potrzebna dobra próba on dowozi
AJ: To był Twój 13. sezon Pucharu Świata. Jak byś scharakteryzował swój rozwój przez te lata? Na jakim etapie kariery jesteś teraz?
G: Ciężkie pytanie. Szybko udało mi się wskoczyć na wysoki poziom, z którego pomimo tego, że różnie bywało nie spadałem, ale nigdy nie udało mi się przebić pewnego sufitu jeżeli chodzi o regularność. Myślę, że jestem już po swoim prime, bo ani czasu ani chęci na większe treningi nie ma, ale z drugiej strony nie nazwałbym się stuprocentowym emerytem, bo dowożę poziomem sportowym jeżeli wszystkie czynniki odpowiednio się zgrają. Także jeżeli miałbym się porównać do jakiejś postaci ze świata sportu, porównałbym siebie do Fernando Alonso z F1.
AJ: Zadam jeszcze pytanie odnoszące się do drużyny. Słowenia jest drużyną legendarną (oczywiście ta pod dowództwem Donalda), w tym sezonie dwa srebrne medale, co można uznać za dobry wynik. Powiedziałeś, że jedyną osobą, która mogłaby zawalczyć z Cyferkiem jest Wasz kapitan. Jak Wam się współpracuje? Myślisz, że to jest projekt, który ma jeszcze szansę się rozwijać?
G: Tak, uważam, że jest w stanie się rozwijać o ile załatamy lukę po zakończeniu kariery przez Franca. Coraz mniej dobrych zawodników na wysokim poziomie, ale dołączył do nas Panker który już pokazał co potrafi. Myślę, że uda nam się dokoptować czwartego i poradzimy sobie ze zmianą pokoleniową.
AJ: Dziękuję za rozmowę, Get! Gratuluę wyników w tym sezonie. Udanego wypoczynku i do zobaczenia zaś!
G: Dziękuję, pozdrawiam czytelników!

Franc (wicemistrz świata w lotach w drużynie, wicemistrz olimpijski w drużynie, jedyny lider Pucharu Świata obok 229-652)
AJ: Może to wydawać się wręcz nieprawdopodobne, ale tak - w sezonie 2024/25 był zawodnik, który plasował się wyżej w klasyfikacji generalnej niż 229-652. Tym zawodnikiem jest nasz rozmówca, Franc. Witaj!

F: witam witam witam rozmówców snh news Smile
AJ: Franc, najważniejsze pytanie: dlaczego nie poszedłeś za ciosem i nie walczyłeś w Pucharze Świata. Początek - marzenie!
F: otóz to początek wyglądał fenomenalny wręcz genialny niczym pogon dwóch najlepszych fajterów którz chcieli cos pokazac sobie innym i swoim trenerom ale niestety sprawy zawodowe i rodzine spowodowały ze nie mogłem uczestniczyc we wszytkich konkursach ale gdyby nie te problemy zawodowe i rodzine na pewno bym walczył i mielismy najlepsza walke na skoczni niczym w filmie rocky ja rocky balboa cyferek appolo creed walka dwóch fajterów
AJ: Ciekawe porównanie. Z biegiem czasu odczuwasz swego rodzaju niedosyt czy żal, że nie udało się kontynuować sezonu? Myślisz, że ta forma to był zalążek życiowego sezonu?
F: mam spory zal ze nie udało sie kontynuowac sezonu ze to musiało mnie spotkac ale na pewno gdyby ten sezon wygladał inaczej bez tych problemów to na pewno ta forma co miałem napewno by wystrzeliła do przodu i kto wie byłbym wysoko na prawdę wysoko Ta forma co miałem to na pewno było mianem tego ze sam cieżko pracowałem nad swoja forma skakałem sam i ciezko trenowałem i kto wie gdyby nie te problemy ta forma za owocowała by duzym sukcesem i wysokim miejscem w kg

KLASYFIKACJA PODIÓW
[Obrazek: HIKdV40.png]
[Obrazek: A3KQKRj.png]

20. sezon w historii Skoków Narciarskich Haxball przeszedł już do historii. Historii, która toczy się nieprzerwanie od 10 lat. To niesamowite, że po takim czasie, po tylu sezonach, tylu konkursach, tylu skokach, nadal czerpiemy tę radość z ,,kopania w kulkę". Ten sezon, choć ciężki, długi, to jednak dał nam ponownie masę wrażeń, które niektórzy zapamiętają do końca kariery, a pewnie i dłużej. Pewnie wielu zada sobie po nim pytanie: czy to już tak zawsze ma pozostać? 229-652 wygrywa, a reszta stoi jak rysunkowa postać... Parafrazując słowa znanego utworu. Z pewnością, mamy do czynienia z jednym z najwybitniejszych zawodników tej dyscypliny. Jednakże, co stoi na przeszkodzie, aby spróbować nawiązać do takich osiągnięć? Jedynie własna motywacja i chęci. Bez nich nic nie wyjdzie. Nam nie pozostaje nic innego, jak podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w tym sezonie oraz tym, którzy śledzili zmagania z pozycji widza. Składamy liczne gratulacje medalistom, triumfatorom, rekordzistom, ale każdemu z osobna dziękujemy za każdy pojedynczy konkurs, za każdy pojedynczy skok - również ten nieudany. Kończymy 10 lat rywalizacji na SNH!
Bądźcie z SNH dalej!

Dziękujemy!
Do zobaczenia!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: