Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
,,10-lecie SNH" - wywiad z założycielem Benjim
Zapraszamy na rozmowę z okazji 10-lecia forum SNH z naszym administratorem, osobą techniczną, a przede wszystkim założycielem, Benjim. Wywiad przeprowadził Anders Jacobsen w dniach 19-21 maja 2025.

HISTORIA FORUM
Anders Jacobsen: 15 maja 2025 minęło dokładnie dziesięć lat od momentu założenia forum SNH. Z tej okazji naszym rozmówcą jest nasz mistrz i życiodawca, założyciel i honorowy administrator ligi, Benji. Witam serdecznie!
Benji: Również witam i pozdrawiam, współzałożyciela forum Andersa Jacobsena!
AJ: Pewnie niewiele osób z obecnego pokolenia graczy wie, w jakich okolicznościach powstało forum. Korzenie SNH mają przecież niemały związek z dawną ligą HL.
B: Tak, to prawda. Było to dla nas pierwsze forum o tematyce skoków narciarskich w grze haxball, które w zasadzie było kolebką rozwoju naszego zainteresowania w tej dziedzinie. Można ten czas określić jako początek SNH. Bo to właśnie tam ukształtowały się nasze ambicje i wymagania względem takiego forum, ale i również sama pasja do skoków narciarskich.
AJ: Czy na starcie był jakiś pomysł, żeby prowadzić forum w określonym kierunku? Liga przecież pierwotnie nie porywała, jeśli chodzi o zainteresowanie.
B: Chcieliśmy równości dla każdej osoby, żeby każdy kto interesował się skokami, mógł spełniać się i nie być dykwalifikowanym przez kumoterstwo. Oczywiście nie licząc osób, które trollowały i przeszkadzały w zawodach. Dokładnie nie pamiętam już skąd wzieła się u nas taka myśl przewodnia, jednkaże miała ona początek w lidze HL. Czy może ty Anders pamiętasz dokładniej?
AJ: Prawdopodobnie było to związane z dość bezpardonowym działaniem władz na poprzedniej lidze, gdzie jednak wiele osób było dość mocno karane. Zdecydowanie bardziej szło to w kierunku samego karania, a nie resocjalizacji, co pewnie miało wpływ na nasze działania. Pewnie wielu użytkowników ,,starej daty" pamięta akcje związane z działalnością Pana Myniaxa - u nas znanego jako Mariusz. Skoro już jesteśmy przy takich wątkach, to czy z perspektywy czasu uważasz, że takie bardziej wychowawcze metody, aniżeli sztywne kodeksowe karanie graczy, były słuszne? W wielu przypadkach użytkownicy tego nie doceniali, że dostali pomocną dłoń, gdy większość chciałaby, żeby ich zepchnąć w przepaść.
B: Myślę, że najlepszy przykładem jest długość istnienia samego forum i ligi SNH, a także tego jak szybko upadła liga HL, bo o ile pamięć mnie nie myli, to pod koniec jej istnienia toczyliśmy zawziętą rywalizacje. Podobnie zresztą było z pseudo forum i ligą Myniaxa. Wartości, które przedstawiało forum jednoczyły i również podobały się zawodnikom.
AJ: Teraz pytanie o kwestie kadrowe. W historii forum mieliśmy jedyne trzech administratorów, właśnie na początku jego istnienia. Moderatorów było kilkudziesięciu. Któryś z ,,pracowników" ligi szczególnie zapadł Ci w pamięć, pod kątem rzetelności w wykonywaniu obowiązków?
B: Upływ czasu dał mi po sobie znać i ciężko mi przypomnieć sobie kto wtedy rzeczywiście pełnił rolę moderatora. Oczywiście najbardziej kojarzę osoby, które były mi najbliższe. Poza nimi również pamiętam sporo osób, jednak przez posługiwanie się nickami na forum ciężko mi kogokolwiek wymienić, ponieważ niezapadają one aż tak w pamięć. Jednakże uważam, że liga SNH, zawdzięcza najwięcej tobie Andersie, ponieważ się jej poświęciłeś i nie była ona dla ciebie tylko odskocznią jak dla większości, ale czymś więcej. Jako przykład mogę podać chodźby sytuacje, w której przekroczyliśmy transfer na CBA, to ty wtedy stałeś się sponsorem forum.
AJ: Myślisz, że to był najbardziej newralgiczny moment w funkcjonowaniu forum - przejście na płatny hosting, de facto wymuszony, a nie wybrany? Warto zaznaczyć, że wspomniana HL upadła w momencie, gdy nie było sponsorów.
B: Tak, ponieważ sporo osób, należących do ligi było niepełnoletnich, w związku z czym często nie mogło sobie pozwolić na opłacanie hostingu. Również pojawiał się problem, jakoby sponsorzy chcieliby mieć większy przywilej i władze, co jednak kolidowało z ideami SNH, aczkolwiek wracając, ty pomimo zostania sponsorem, kontynuowałeś misje SNH.
AJ: W pewnym momencie zaprzestałeś działalności administracyjnej, ograniczając swoją rolę do kwestii technicznych. Od tamtego momentu, w jakim stopniu jesteś zainteresowany tym, co się dzieje na forum?
B: Lubię czasem usłyszeć co w trawie piszczy. Cieszy mnie, iż liga SNH istnieje i działa aż do dzisiaj, że daje możliwość rozwijania pasji, sprawia frajde, a dla niektórych jest odskocznią od życia. Ale największą radość sprawia mi to, że jest to coś w czego stworzeniu uczestniczyłem.
AJ: Czy jest coś, co po czasie można było zrobić lepiej? Mam na myśli okres, gdy aktywnie uczestniczyłeś w życiu forum, na jego początku.
B: Jedynie co, to może aspekt techniczny trochę ubolewał, ale był on związany z darmowym planem CBA, przez co na początku wyświetlała się reklama, a także z moim brakiem doświadczenia na tamten moment.
KARIERA ZAWODNIKA
AJ: To teraz kilka kwestii dotyczących samych skoków.    Nigdy nie byłeś zawodnikiem z czołówki, raczej okazyjnie miejsca na podium. Ilość konkursów też nie jest powalająca - 23 konkursy. Nie miałeś ambicji osiągnąć czego więcej jako zawodnik?
B: Jestem osobą, która szybko czuje czy się do czegoś nadaje i nie forsuje się, jeżeli wiem, że nie mam do czegoś talentu z tego powodu praktycznie na samym początku odpuściłem sobie próbowanie osiągnięcia czegoś więcej, a skupiłem się na czerpaniu przyjemności z samego uczestnictwa. W zasadzie rzadko się przygotywałem przed zawodami. Praktycznie wcale przez co prawie zawsze szedłem na żywioł.
AJ: Choć kariera niezbyt bogata, tak jeden sukces na swoim koncie masz - wicemistrzostwo świata w drużynie na MŚ w lotach w Oberstdorfie w 2016 roku. Wówczas w drużynie Austrii, razem z Xernesem, Raverem i Tramerem. Jakie ma dla Ciebie znaczenie taki, co by nie mówić dość istotne osiągnięcie?
B: Duże, ponieważ w tym samym okresie lub krótko po odszedłem od SNH. Fortunnie było to bardzo miłe pożegnanie, które dobrze zapamiętałem.
AJ: Zapadł Ci w pamięć jakiś konkurs, jakaś skocznia?
B: Niestety nie, ale zawsze lubiałem szybkie skocznie, te na których przy użyciu przycisku strzału się przyśpieszało i wtedy dopiero w odpowiednim momencie trzeba było zwolnić przycisk i ponownie go przycisnąć. Pamiętam też, że na nich mi lepiej szło.
AJ: Pytałem Cię o członków zarządu sprzed lat, a teraz może poszerzę trochę zakres: któryś z użytkowników szczególnie dał Ci się zapamiętać? Już pomijając nas jako założycieli.
B: Mapper Wyspy Salomona, prawdopodobnie przez sam nick i jego znaczenie.
AJ: Teraz pytanie egzystencjalne: dlaczego haxball po tylu latach jest jeszcze żywy? Na czym polega sukces tej gry?
B: Prostota jest tutaj kluczem, możesz grać z praktycznie wszystkiego, wystarczy, że posiadasz połączenie internetowe. Oczywiście, zaletą jest też możliwość tworzenia modyfikacji i tutaj taką są na przykład skoki narciarskie, które na pewno nie były pierwotnym załozeniem twórców haxball-a.
AJ: Czujesz się swoistym pionierem skoków w haxballu? SNH nie było pierwsze, ale jednak jednym z początkowych, w dodatku jest ostatnią ligą, która funkcjonuje na forum - obecnie dominują inne strony, np. Discord.
B: Tak, czuję się. Jak wspomniałem wcześniej cieszy mnie to, że mogliśmy przetoczyć te niezbadane szlaki, dzięki temu bardzo wiele osób poznało skoki narciarskie w haxball-u, a mogły one tak łatwo odejść w niepamięć. Roomy na haxballu były tak naprawdę jedynym na tamten moment sposobem, aby osoba postronna mogła poznać skoki; nie trafiały one co prawda do zbyt wielkiej publiki, jednakże z czasem pojawiały się nowe osoby.
AJ: Jakie sytuacje najbardziej zapadły Ci w pamięć z czasów Twojej aktywności? Jakieś śmieszne zdarzenie? Może bardziej smutne?
B: Ogólnie zawsze było wesoło, ale z takich większych rzeczy to moje próby zbanowania Myniaxa, który wykupił sobie abonament na zmienne IP. Później odeszłem od skoków, ale utkwiło mi również w pamięci jak ktoś sabotował forum i usunął baze danych. Na szczęście udało się wszystko przywrócić do poprzedniego stanu rzeczy.
,,KRÓTKA PIŁKA"
AJ: To teraz ,,krótka piłka", poproszę o odpowiedzi TAK/NIE. 1.Gdyby HL nie upadło, SNH by nie powstało...
B: Nie
AJ: 2.SNH to największa marka w skokach narciarskich haxball...
B: Tak
AJ: 3.Chciałem osiągnąć więcej w skokach, jako zawodnik...
AJ: 4.Po pierwszym przeciętnym pod wieloma względami sezonie, były myśli, że forum zbyt długo ,,nie pociągnie"...
AJ: 5.Płatny hosting mija się z celem i lepiej przejść na darmowe strony...
AJ: 6.Oddam jeszcze skoki w oficjalnych zawodach...
AJ: 7.Autorytarne rządy na forum są lepsze niż demokratyczne/kolegialne...
B: To zależy od wielu czynników, z jednej strony mogą być z drugiej nie, a jednoznaczna odpowiedź byłaby zbyt dużym uproszczeniem tego problemu.
AJ: 8.Bez Andersa Jacobsena SNH upadnie...
AJ: 9.Z dyscyplin i gier haxballowych skoki narciarskie są moją ulubioną...
AJ: Na jedno z pytań odpowiedziałeś, że nie pojawisz się już na skoczni. To byłby prawdziwy ewenement - prawdziwy powrót po latach. Nie chciałbyś skoczyć choć w jednym konkursie jeszcze?
B: Odpowiadając na to pytanie bardziej myślałem o powrocie na stałe. Natomiast dla gościnnej obecności, nie mówię nie.
AJ: Patrząc w przyszłość, w jakim  kierunku powinno pójść teraz SNH? Co może być największym wyzwaniem? Co może być szansą?
B: Myślę, że poszerzenie samej dziedziny mogło by pomóc. Na przykład zrobienie zawodów mieszanych: skoki w haxballu plus skoki w deluxe ski jumping. Bardziej celując w samą tematykę skoków narciarskich.
AJ: Na koniec przekazuję ,,mikrofon" Tobie. Co powiesz naszym użytkownikom z okazji 10-lecia SNH?
B: Życzę wam wszystkiego dobrego! Skakajcie jak najdalej i bawcie się dobrze! Oby SNH istniało jak najdłużej!
AJ: Dziękuję za rozmowę, Tawariszcz Benji! Мы придём к победе коммунистического труда!
B: Też dziękuje, trzymaj się Anders Smile

[Obrazek: avatar_1.png?dateline=1541936463]
Benji

STATYSTYKI ZAWODNIKA
Ilość konkursów Pucharu Świata: 23
Ilość podiów Pucharu Świata: 2
Ilość punktów Pucharu Świata: 801
Ilość konkursów w LGP: 2
Ilość podiów w LGP: 0
Rekord życiowy: 221.5 m - 21.02.2016, MŚwL, Oberstdorf
Sukcesy: 2. miejsce na MŚ w lotach narciarskich w Oberstdorfie 2016, konkurs drużynowy
STATYSTYKI UŻYTKOWNIKA
Ilość wątków: 12
Ilość postów: 135
Łączny czas aktywności: 5 Dni, 8 Godzin, 56 Minut
Odpowiedz
Intelektualna uczta z goatem, szkoda, że nigdy nie było dane poznać.

Aczkolwiek, cóż, każdy ma swój czas, teraz jest inna fala.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: